Hauki on kala

Aina joskus kuullaan, että hauki on käynyt ihmisen kimppuun. Harvoin kuitenkin ahdistelija saadaan kiinni. Näin tapahtui kuitenkin eilen Karstulan Vastingin kylän Lylyjärvellä.

Jalkasten perhe tuli aamupäivällä kesämökilleen. Tietysti perheen 4-vuotiaat kaksostytöt Nea ja Suvi menivät heti rantaan. Nea istui laiturille ja heilutteli jalkojaan vedessä. Pian Nea alkoi itkeä suunnattomasti ja hän huusi: ”Hai puraisi minua.” Sointu-äiti juoksi katsomaan ja huomasi tytön kantapään olevan veressä: siinä oli monta syvää veristä naarmua.Nea ei ollut kuvitellut, vaan jalkaan oli todella tarrannut hauki. Kuten naiset yleensä, niin Sointukin, huusi miestään  Olli-Pekkaa apuun. Olli-Pekka ei ole mikään kalamies, mutta luonnon tuoman viettinsä voimalla hän päätti puolustaa perhettään, otti virvelin ja heti tärppäsi. Valitettavasti kala pääsi karkuun. Toinen heitto tuotti tulosta ja järvestä nousi runsaan kahden kilon kokoinen hauen vonkale.

Sointu puhdisti tyttärensä jalan ja teippasi sen. Satoja eläimiä olen hoitanut, mutta en olisi voinut kuvitella, että joudun joskus omaa tytärtäni hauen puraisun jäljiltä paikkaamaan, kertoi Jyväskylän seudulla Palokassa eläinlääkärinä toimiva Sointu Jalkanen.

Vaikka Suvi tuntui jatkuvasti näkevän laiturilta haukkia, niin äidin rauhallisen suhtautumisen ja isän uhrautuvan toiminnan vuoksi Nealle ei tuntunut jääneen hyökkäyksestä traumoja. Kun menin mökille kyläilemään tunnin tapahtuman jälkeen, Nea kertoi, mitä oli tapahtunut. Tyttö selitti iloisesti jalka paketissaan, että ei se ollutkaan hai, vaan hauki. ”Hei Ilari, iskä ei enää saa mennä uimaan ilman uimahousuja.” Miksi, kysyin. ”No, tyttö tokaisi hartioita heilutellen ja jatkoi: Etkö tiedä;  mitä tapahtuisi, jos hauki puraisisi iskää pippelistä,”  virnisti aurinkoinen verbaalisesti lahjakas Nea.