Panu Rajala: Missä sinä olet tavannut Katri Helenan?

Katri Helena on lavalla ja laulaa rakkaudesta. Ystävät ja tuttavat istuvat pyöreässä pöydässä kuuntelemassa sinivalkoista ääntä, kun yllättäen pöydän isäntä hymyhuulin lausuu: Eihän noin pieneen päähän voi mahtua kovinkaan paljon älliä. Koko pöytäseurue kalpenee, miten kukaan voi sanoa tuolla tavalla. Nyt päivän lehdet kertovat totuuden, kertovat Katri Helenasta sitä ja tätä. Tästä kerronnasta on oikein julkaistu kirjakin. Tässä on kaikki Katri Helenasta, otsikot hehkuttavat. Kirjan kirjoittaja kiertelee markkinoita, esiintyy TV:ssä ja suojelee itseään ”Hjalliksen kanssa” -TV-ohjelmassa, vaikkakin itse kertoo suojelevansa ex-vaimoaan.

Tavoittelin Katri Helenaa puhelimella 10 vuotta sitten. Eihän puhelinnumeroa mistään löytynyt, ei sitä saanut, vaikka kuinka kaivelin. Mutta Kari Helenahan on naimisissa Panu Rajalan kanssa! Johan tärppäsi. Panu Rajalan matkapuhelinnumero löytyi Hämeenkyröstä. Soitin numeroon ja kuulen miehen ääneen. Esittelen itseni ja kysyn, voisinko tämän numeron kautta tavoittaa Katri Helenan. Mies kysyy, kuka sinä olet, vaikka olin sen kertonut puhelun alussa. Missä sinä olet tavannut Katri Helenan? Kysymys seuraa toistaan. Mistä sinä olet? Vastaan olevani Jyväskylästä ja etten ole koskaan tavannut Katri Helenaa. Jyväskylässä olisi syntymässä mielenkiintoinen kulttuuriprojekti. Ja Jyväskylähän on Katri Helenan entistä kotiseutua.

Et tunne Katri Helenaa? En. Et ole tavannut? En.  Kyselytunti on kovin erikoinen. Veljeni kyllä tuntee hyvin, mutten minä. Haluat tavata Katri Helenan? En. Vain keskustella puhelimessa. Voitko pyytää Katri Helenaa soittamaan. No, kyllä, Katri Helena on nyt haravoimassa ulkona. Katri Helena ei soittanut, tokkopa sai edes soittopyyntöäkään.

Panu Rajala esitettiin Helsingin kaupunginteatterin ensi-iltansa elokuussa 2011 saaneessa näytelmäkirjailija Ilpo Tuomarilan käsikirjoittamassa Katri Helena –musikaalissa  Proffa-nimisenä hahmona. Musikaali perustui lehdissä julkaistuihin artikkeleihin. Musikaalin Proffa ei riittävästi tuo esille suurta miehistä älyllistä ajattelua, mieluummin Proffasta tehdään pilkkaa, ainakin Panu Rajalan silmin. Tämä lienee suurin syy siihen, että kilpeä oli kiillotettava kynäilyn keinoin. Näin syntyi juuri julkaistu Panu Rajalan kirja Lavatähti ja kirjamies.

Miten vaikeaa meidän miesten onkaan hyväksyä se, että olemme vain tämmöisiä, emme yhtään sen enempää. Selitämme, verhoilemme itsemme peittäen todellisuuden, sen vääjäämättömän tosi asian taakse, että me kaikki olemme erilaisia. Miten meidän onkaan tehtävä kaikkemme, ettemme vain paljastuisi tai paljastaisi omaa syvintä sisimpäämme.   Emme ole lintuja, emmekä kaloja, me olemme kalalokkeja, ainakin tällaisen koskemattoman kuvan haluamme antaa.