Keuruu: Hassua, virkamies kuin maansa myynyt

Moni eilisillan hymy kertoi, että nyt on muutoksen aika. Mielialoista päätellen kyseessä olivatkin olleet säilytysvaalit, eikä niinkään kehittämistä ja uuden toimintakulttuurin luontia korostava kansantapahtuma.  Tuntuu kovin nurinkuriselta, että läpi maan kuntien virkamiesjohto ei niinkään ole ollut huolestunut kunnan ja kuntalaisten tulevaisuudesta, vaan omasta henkilökohtaisen aseman säilymisestä.  Tämän karun totuuden kiteyttää suurimman voittajan Persujen työmies Matti Putkonen, joka  ei säästellyt vaali-iltana sanojaan, kun kertoi, että tänä yönä virkamies ei nuku. Huomenna, siis tässä ma-aamussa, mikään ei enää ole niin kuin ennen. Tottahan Persujen ideologi puhuu. Persut saivat nyt numeerista valtaa. Hyvä kysymys onkin, tarkoittavatko valtuustosalin lisäpenkit muutosta, pelkääkö virkamies todella uusia valtuutettuja vai onko sittenkin vain kyseessä kosmeettinen harha?

Keuruulla Persut saivat kolme uutta edustajaa nousten viiteen valtuustopaikkaan. Vaalin ääniharava oli nyt, niin kuin aikaisemminkin Lauri Oinonen. Keskusta sai valtuustoon 11 edustajaa, siis aivan niin kuin tälläkin hetkellä. Demarit menettivät (10->9)ja Kokoomus sai yhden paikan (6->7). Kun Onni Haapala palasi Keuruulle, niin Keuruun valtuusto sai paluumuuttajasta sellaista kokemusta ja voimaa, että Kyösti Rahkonen meni läpi KD:n toisena edustajana ja Vihreiden Jouko Pihlainen jatkaa, niin siinähän se sitten on. Kaikki muut paitsi Persut hävisivät ääniosuuksissa, joten muutoksentekijän rooli Matti Putkosen tarkoittamalla tavalla lankeaa Keuruullakin Persuille.

Persujen ideologian viitoittamana virkamies ei ole nukkunut mennyttä yötään. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunginjohtaja Timo Lounan kabinetin tulee nyt pelätä ja astella parin tunnin kuluttua kaupungintalolle nöyrästi lakki kädessään. Persujen Harri Oksanen sai kaksi ja puolisataa ääntä ja hänen johdollaan Persut muuttavat Keuruun demokratiaksi, missä virkamies tekee sen, mitä kaupunginvaltuusto päättää, eikä päinvastoin. Jatkossa Persut takaavat, että kaupungin virkamiesjohdon ylisuureksi noussut valta palaa nöyrästi luottamiesmiesten viitoittaman linjan toteuttajaksi.

Näinhän se Persujen sanoma vierii läpi Suomen. Onko murinalla katetta, nouseeko Keuruulla Harri Oksanen muutoksentekijäksi, kokeeko keuruulaisen yksin vallan ilmentäjä kaupunginjohtaja Timo Louna Persut uhkaksi nykymenolle vai onko sittenkin kyseessä sellainen kupla, missä Persut tulevatkin olemaan nykyvallan sinetti, kaupunginjohtaja Timo Lounan toimintakulttuurin vankka tukija ja valtakunnallisen Persujen Putkos-ideologian takinkääntäjä, nähdään jo hyvinkin pian.