Ei hätää, luotamme 100 %:sti toisiimme

Juomaveden ongelmat ovat osa suomalaista kesää. Näihin toistuviin ongelmiin meidän ei tule suhtautua kuitenkaan vähätellen. Nokian tapahtumat muutama vuosi sitten ovat kaikkien mielessä. Nyt puhumme omalla alueellamme Haapamäen vedestä.

Mitä tapahtui vai tapahtuiko yhtään mitään, mietityttää. Kerrotaan, että vesijohtoverkostosta on löydetty rutiinitarkastuksessa veden saastumista ilmentäviä ns. E. coleja. Ohjeita annetaan, kovaäänisiä käytetään, vettä jaetaan. Töitä tehdään oikein urakalla. Töiden tekijät ovat tämän päivän sankareita, pelastajia.

Välillä puhutaan julkisesti Haapamäellä sijaitsevan vain 100 metrin pituisen Punojantien rajatusta ongelmasta. Pian kuitenkin lisätään, että myös Valkealahdessa on vettä keitettävä. Ei mene aikaakaan, kun todetaan, että torstain 26.7. pika-analyysissä on löydetty Haapamäen vesijohtoverkosta muualtakin E.coleja. Sitten Iltalehti kirjoittaa Haapamäen vakavasta ongelmasta, eikä paikallislehteen ole kerrottu lainkaan löydöksistä. Kuitenkin moni tietää jo pe-aamussa 27.7. että Haapamäen vettä ei saa juoda, se on keitettävä bakteerivaaran vuoksi.

Perjantain 27.7. kuluessa tieto leviää, että puhdasta juomavettä on haettavissa Jokisen Eväät –kahvilan edestä. Ne jotka ovat kuulleet juomaveden saastumisesta, rientävät kanistereineen puolen päivän jälkeen Leppälään. Siellä vedenhakijat kohtaavat kyllä vesilaitoksen miehiä, mutta vedenjakoa ei voida käynnistää, kun ensin on korjattava säiliö, millä vettä aiotaan kärrätä ihmisille?

Huolestuneet ihmiset toimivat huhujen perusteella. Ihmisiä opastetaan, että vesijohtoverkosto desinfioidaan kloorilla. Monella on kuratauti. Kuitenkaan hysteriaa ei ole nähtävissä. Mitä tämä oikein on, mistä on kysymys, siitä on otettava selvää. Minulle kerrotaan, että Haapamäen ”vesiprojektia” johtaa Keuruun ympäristöterveyden päällikkö Anne Vornanen. Soitan naiselle ma 30.7.

En tunne vastaajaa, mutta ääni kertoo olevansa Anne Vornanen. Kun kysyn, onko tilanne hallinnassa. On täysin, vastaa Anne Vornanen. Ennen kuin ehdin sen enempää kysymään, päällikkö varoittaa minua synnyttämästä mitään hysteriaa. Anne Vornanen toteaa selkokielisesti luottavansa 100 %:sti Keuruun vesiviranomaisten asiantuntemukseen ongelman ratkaisemisessa. En siis juurikaan saa naisesta mitään irti.

Soitan Keuruun Veden johtajalle Seppo Väliaholle. Mies toteaa lähes samoin sanoin Anne Vornasen kanssa, ettei ole hätää, tilanne on täysin hallinnassa. Kun kysyn, miten niin hallinnassa, niin Väliaho toteaa luottavansa 100 %:sti ympäristöterveysviranomaisten työhön ja arviointeihin asiassa.

Voiko tämä olla totta? Kukaan ei ole vastuussa, mutta kuitenkaan ei ole mitään hätää. Vain pari vuotta sitten Petäjävedellä oli kiusallinen juomaveden likaantuminen. Muistan lehdestä lukeneeni, että kunnanjohtaja Teppo Sirniö keskeytti lomansa ja johti puhdistusprosessia, ennen kaikkea kuntalaisen tiedottamista.

Nyt herääkin kysymys, kuka Keuruun tiedottamista johtaa, kun kukin tuntuu luottavansa 100 %:sti kollegansa asiantuntemukseen. Keuruun kaupunki hyväksyi vain runsas kuukausi sitten Keuruun palvelustrategian vuoteen 2017 saakka. Asiakirja oli saatava hyväksytyksi heti, jotta sitä päästään välittömästi toteuttamaan. Asiakirja toistaa, että kaupunginjohtaja johtaa eri yksiköiden toimintaa. Kuka tätä Haapamäen juomaveden saastumisen puhdistus- ja ennen kaikkea tiedottamisprojektia johtaa? Kaupunginjohtajako? Missä hän on?