Et itkeä saa Keuruu

Keskiviikko ei ollut sattumaa, mitään ei tapahtunut vahingossa. Tuntuukin aikamoiselta pluffilta, kun yksi toisensa jälkeen hokee, ettei valtion julkistamalla kuntakartalla, puolustusvoimain lopettamispäätöksillä, eikä sen paremmin Nokian Salon kaupunkiin kohdistavalla kuoliniskulla ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Näinhän sitä kansalle vakuutellaan ja pian itsekin uskotaan, miten taas asia hoidettiin kuin varkain,

Kuin ”vahingossa” valtion tiedotustilaisuus kertoo, että kuusi Puolustusvoiman yksikköä lopetetaan tai ajetaan alas, niin samalla työnnetään medialle toinen megauutinen kuntakentän alasajosta. Jotta uutistulva olisi totaalinen, niin Nokia julkistaa Salossa 1000 hengelle lopputilin. Kun näin tehdään, niin kuvitellaan, että näin päästään vähemmällä. Tässä ollaankin oikeassa. Kun median mielenkiinto pystytään hajottamaan, niin lopputuloksena ei synnykään täydellistä kaaosta, vaan täydellinen epätietoisuus ja hämmennys. Näin oli tarkoituskin.

Keski-Suomi menettää kaksi merkittävää Puolustusvoimain yksikköä. Suur-Keuruussa ensin ennen  H-hetkeä kaupunginvalt. puh.joht. Lauri Oinonen kirjoittaa, ettei Keuruun varuskunnan lopettamiselle ole perusteita ja on täysin oikeassa. Heti perään keskiviikon kynnyksellä kaupunginhall. vara puh.joht. Sari Saarinen on samaa mieltä todeten, ettei pelätyillä Puolustusvoimain ratkaisuilla saavuteta todellisia säästöjä ja hänkin on täysin oikeassa.

Mitä sitten tapahtui, miksi näin sallittiin tapahtuvan Keuruulle ja Jämsälle? Kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan nyt tapahtuneen tragedian taustat on luettavissa viimeisten 10 vuoden tapahtumien kautta. Mitä Keski-Suomi tekee 10 kansanedustajalla, joiden pitäisi olla ennen kaikkea Keski-Suomen puolella? Vastaus on selkeä, ei yhtikäs mitään. Jos senaattorit harrastavat maakuntamatkailua sillä innolla, mitä ovat tehneet, niin jotain pitäisi syntyä. Kun katsotaan kymmenikköä, niin siitä löytyy moninkertaista ministeriä, vallatonta ja yhä vallassa olevaa. Saamattomuus on silmiinpistävää, mutta tämäkään ei riittävästi pysty selittämään tapahtunutta.

Kun senaattoreista 80 % tulee Jyväskylästä ja kun ministerikokemuskin on täysin siellä, niin jopa todellinen perustelu Keuruun ja Jämsän puolustusvoimain yksikköjen totaalille lopettamiselle löytyy. Nokia ei ole vaikuttanut Keski-Suomen asioihin kuin välillisesti, mutta Keuruun ja Jämsän yksikköjen ja esitellyn tulevaisuuden kuntakartan esittelyllä on selkeä yhteys.

Voi tätä politiikkaa! Kun valtaa ja kykyjä ei ole riittävästi, valtiomiesmäisyydestä puhumattaan, niin ainoa mahdollisuus on toimia punahilkkana varsinkin Keuruun ja Jämsän kohdalla. Kun alueella on jo riittämiin susiongelmaa, niin nyt sitä ongelmaa kärrätään vielä sillä teholla, millä uskotaan vastarinnan vähitellen nujertuvan.

Jokohan nyt silmät avautuvat? Keuruu on menettänyt viidessä vuodessa toista sataa valtion työpaikkaa, minnekäs muualle kuin Jyväskylään. Valtion keskiviikon ratkaisulla tuetaan juuri samaa trendiä. Äänestäjät ovat Jyväskylässä ja kasvukeskuksen ulkopuoliselta maakunnalta senaattori tarvitsee oman asemansa turvaamiseksi vain ääniä. Ja mitenkäs muuten niitä parhaiten saadaan kuin paljon lupaavilla maakuntakierroksilla. Ensin on synnytettävä riittävästi tuskaa ja sitten vain koko senaattoriporukalla auttamaan. Näin tapahtui Salonkin kohdalla. On edesvastuutonta yhteispeliä, valtion toimintaa, poliittisten pisteiden keruuta, sopia jo ennakkoon pörssiyhtiön kanssa tulevista massapotkuista, jotta vallassa oleva poliittinen eliitti voi heti ladella, siis ennen Nokia irtisanomisten julkistamista, että Saloa tullaan tukemaan miljoonaluokan avustuksilla. Näin on tapahtumassa Keuruunkin kohdalla. Tämä on maan tapa, korruption tuntomerkkejä hipovaa julkista toimintaa.

Evita Perónia esittävä rocktähti Madonna laulaa Evita-elokuvassa unohtumattomalla tavalla ”Et itkeä saa, Argentiina. Nyt mitta on täynnä, tiimalasista on hiekka loppunut. Keuruun ja Jämsän alasajolla on pyrkimys tukkia länsiraja. Jyväskylä, pekkariset ja virkkuset, on aivan turhaa kuvitella kaiken olevan niin kuin ennenkin. Keuruun avainhenkilöiden, Lauri Oinosen ja kumpp.  kiristyksenomainen hallinta päättyy. Keuruu nousee, eikä enää jatka juoksupoikana. On turha kuvitella, että nappaatte Keuruun kuin Manulle illallinen. Jätätte tällöin Lounaan väliin.

Varuskunta ja Keuruu, et itkeä saa. Hädänhetkellä on perinteisesti ollut mahdollisuus yhdistää rivinsä. Nyt turpa tukkoon, keskinäinen satuttamis- ja kateusmentaliteetti varikolle. Meillä on Keuruulla niin paljon hyvää, ettei sitä kyllä anneta pois. Keuruusta ei taatusti sallita tehtävän vain Jyväskylän kaupunginosaa, Keljonlahden energiatarpeen tyydyttäjää. Keuruun alasajo päätetään ja hyväksikäyttö lopetetaan. Vesistöihimme ei tule enää ainuttakaan Jyväskylän synnyttämää, maakuntaliiton siunaamaa, humusmolekyyliä.