Voi hyvänen aika sentään!

Ei ole aikaakaan, kun Saksassa oli karhu liikkeellä. Koko Eurooppa päivitteli, Italia pelkäsi,  Itävalta  kauhisteli, huusi lopulta karhumiehet apuun Suomesta, jotta mesikämmenestä päästäisiin ja sen viikon Eurooppaa kohdannut suurin uhka saataisiin eliminoitua. Viisi vuotta sitten tapahtunut episodi päättyi lopulta Bruno-karhun kuolemaan ja taas oli rauha maan päällä. Eurooppa säikähti ja pelkäsi, hoki, etteivät karhut kuulu Eurooppaan. Pohjola on sitä vastoin oma erillinen alueensa ja sinne se karhu kuuluu, ei meille eurooppalaisille, Suomen metsäläisille kyllä!

Suomen Turussa kerrotaan nähdyn suden jouluviikonloppuna. Poliisin mukaan poikkeavasti käyttäytyvä susi on havaittu sunnuntaina iltapäivällä kello kolmen ja neljän välillä. Poliisi suosittelee välttämään kulkemista ulkoilualueilla.

Kesällä karhun olemassaolo Pihlajavedellä on päivittäistä. Entisen itsenäisen kunnan alueella hääri syksyllä laskennan mukaan 22 karhua ja vielä pennut päälle. Tosin tällainen karhumäärä ei yhdellä kertaa ollut Pihlajavedellä, kun otso on liikkuvaa lajia ja käy välillä myös Multian, Ähtärin ja Virtainkin puolella. Karhukantaa on valvottava ja näin tehdäänkin. Mutta 20-30 mesikämmenen määrä pienehköllä alueella on jo liikaa. Täällä ei kuitenkaan huudeta poliisia apuun, ei hysterisoida,  annetaan Brysselin ja Euroopan elää omaa karhufobiaansa. Karhut kuuluvat luontoon, tietyin määrällisin rajoituksin. Kaikella on rajansa ja nyt se raja on ylitetty.

Sudet eivät tosin ole ihan sama kuin karhut. Pihlajavedellä pyörii yksi susilauma, joka aina välillä pistelee poskiinsa hirven. Tietysti ihmetyttää, mikä tekee Turun sudesta sen vaarallisemman kuin Pihlajavedellä pihapiiriä seuraavasta hukasta? Jos tuota Turun suden uutisointia soveltaisi esim. Pihlajavedelle, niin kyllä raportointia riittäisi, eivätkä poliisit muuta ehtisikään tehdä kuin paimentaa susia ja karhuja sekä varoitella ihmisiä karhu- ja susivaarasta.

Hyvä etelän media, voisin kuvitella, että suden Turussa kohtaama pikkutyttö tai –poika on ihan saman uhkan edessä samassa tilanteessa Pihlajavedellä. Tietysti ei voi välttyä ajatukselta, ettei Suomen maa ole alueellisesti tasa-arvoinen. Onko niin, että Etelä-Suomi on Eurooppaa pelkoineen ja muu maa Eurooppaa palvelevaa sitä metsäläisten aluetta, missä karhujen ja susien oikeudet ovat etusijalla, ohittavat ihmisyyden rajat?