Johan nyt on markkinat!

Ei mitään uutta Keuruun taivaan alla. Voi tätä maailmanmenoa, voi tätä päätännön käsittämätöntä kulkua, kaupunginhallituksen johtamisen ja demokratian alennustilaa!

Ei kahta ilman kolmatta, näinhän tämän kirjoituksen kliseet juoksevat toinen toisensa perään kertoen, ettei mihinkään voi luottaa, ei edes siihen, että Keuruun kaupunkilaisten nimeämät luottamushenkilöt saisivat tehdä työtänsä oman harkintansa ja kuntalaisilta saamansa valtakirjan mukaisesti Keuruun tulevaisuuden parhaaksi.

On surkuhupaisaa kertoa, että Keuruun KH:n 3.10. listalla oli  kaup.joht. Timo Lounan valmistelema puoltava esitys Keuruun osallistumisesta Jyväskylän koordinoimaan sosiaali- ja terveydenhuollon alueellisen kokeiluun. Tätä oli edeltänyt raketin vauhdilla suoraan pöydältä viety perust.-ltk:n puoltava kanta Lounan tulevaan esitykseen. Tuskin ltk:n puh.joht. Maija Kajosmäki, saatikka sitten lautakunnan jäsenet, edes tiesivät, mistä oli kysymys, kun hyväksyivät asian käsittelyn täysin valmistelematta kokouksessaan. Puoltava kanta oli saatava kaup.joht. valmistelevaa puoltavaa esitystä varten.

Mutta esitys vedettiin työjärjestyksen hyväksymisvaiheessa pois listalta???! Onko tuttua, mennyttä Keuruuta ennen Kärkkäistä? Ei se tähän jäänyt, nimittäin KH:n piinaaminen samalla asialla. Kuinka ollakaan, kyllä vain, sama asia otettiin tämän viikon KH:n listalle. Toissa illan KH:n kokouksen aluksi työjärjestyksen hyväksymisen yhteydessä koko KH oli sitä mieltä, ettei asiaa oteta listalle. Mutta kyllä se menee, päätti kaupunginjohtaja Timo Louna ja uskoi pystyvänsä samaan, mihin kaup.joht. Eino Nurmela ja kaup.joht. Pekka Kettunen Jyväskylässä, kun koetti myydä Jyväskylän Energian. Jos KH ei asetu kaup.joht. taakse, niin tällöin se on suostutettava, kansan kielellä pakotettava, päätösesitystä kannattamaan. Näin siis tapahtui ja moni alkoi jo väsyä, ehkä myös pelätä kaup.johtajan ponnekkuutta tai ennen kaikkea sitä, mitä tapahtuu, jos Lounan taakse ei mennä.

Onneksi olkoon, KH! Kaupungin operatiivisesta johtoelimestä löytyi Kimmo Kypärä ja Antero Pohjonen (SDP) sekä suoraselkäiset Sari Saarinen ja Jussi Santaniemi (KOK), jotka eivät omantuntonsa velvoittamana voineet suostua kaup.johtajan pakottavaan manipulointiin. Näin tämä kaup.joht. esittämä asia: ”Kaupunginhallitus päättää, että Keuruun kaupunki/perusturva osallistuu sosiaali- ja terveydenhuollon alueelliseen kokeiluun Jyväskylän kaupungin jättämän hankehakemuksen pohjalta”, taas kariutui jo ennen käsittelyä eli se poistettiin listalta.

Miten voi olla mahdollista, että kaup.johtaja Timo Louna uskaltaa uhmata esimiestensä tahtoa ja poiketa vain kaksi kk sitten (29.8.2011) kaupunginvaltuuston tekemästä yksimielimielisestä päätöksestä: ”Keuruu ei toistaiseksi siirrä sosiaalihuollon tehtävien järjestämis- ja tuottamisvastuuta yhteistoiminta-alueelle eli Keski-Suomen sairaanhoitopiirille  / Keski-Suomen Seututerveyskeskukselle.  Keuruun kaupunki jatkaa neuvottelua ympäristökuntien kanssa yhteistyömahdollisuuksista. ”

Ma-illan ruusu annettakoon perust.johtaja Riitta Vanhaselle, joka ei suostunut Timo Lounan tavoin uhmaamaan Keuruun korkeimman kaupunginvaltuuston yksimielistä päätöstä ja pidättäytyi täysin kannanotoista ja Timo Lounan puolloista.

Kaikella on rajansa, niin on myös vallan keskittymisellä. Timo Louna voi koettaa kaataa alleen aina tarvittaessa kaupunginhallituksen, muttei voi unohtaa, mitä tapahtui Pekka Kettuselle Jyväskylässä, kun laillisuuden ja hyvän hallintotavan rajat rikkoutuivat.