Juristit yhteiskunnan moraalin vartijoina

Jos on juristi, niin tietää, ettei tee mitään vahingossa. On nopeaälyinen, osaa laskelmoida ja vetää oikeasta narusta. Juristi on yhteiskuntamme suuri puolustaja. Oli sitten kyseessä minkä sorttinen epäselvyys tai riitatilanne tahansa, oli puolustettavana murhamies, varas tai täysin syytön, niin. juristi, mies tai nainen, on paikallaan.

Eurooppa on elänyt viimeiset kaksi-kolme vuotta taloudellisen myllerryksen kourissa. Suomessakin viimeinen vuosi on ollut alamäkeä. Suomi on menettänyt Nokiaa, paljon työpaikkoja ja mikään ei enää ole varmaa. Tästä huolimatta yhteiskunnallisen järjestelmän on toimittava. Suomi oli muutama vuosi sitten maailman korruptoitumattomin maa, nyt kaukana siitä. Suomi eli vaalirahoituksen piirileikkiä ja sitä jatketaan yhä oikeussaleissa. Juristit ovat nyt pääosissa ja ennen kaikkea pyrkivät tekemään kaiken mitättömäksi, kuin mitään ei olisikaan tapahtunut.

On sanottu, että media on vallan vahtikoira. Näinhän se on, kun parlamentarismi yskii, on tukehtua omaneduntavoitteluun ja kuinka ollakaan viattomiin ”lahjoihin” ja ”pyyteettömiin” tukitoimiin. Kun katsomme parin viime vuoden tapahtumia, niin voisi sanoa, että medialla on valtansa, mutta Suomi on saanut uuden valtaeliitin juristeista. Tämän päivän asianajajat ja varatuomarit ovat mukana niin hyvässä, mutta yhä useammin pahassa. Vuosikymmeniä sitten kirkkoherra saattoi käyttää saarnastuolistaan käsittämän suurta henkistä ja myös taloudellista valtaa heiluttamalla raamattua kyseenalaisella tavalla. Nyt nämä kirkkoherrat ovat pukeutuneet juristin asuun ja eivät enää rehvastele raamatun sanoilla, vaan kulkevat lakikirja kainalossa, heillä on siihen virallinen status ja kansa kumartaa syvään.

Todellisuus on ikävää luettavaa. Juha Louhi (ent. Turunen) on oikeustieteen lisensiaatti, joka syyllistyi nuoren naisen kaappaukseen vuonna 2009. Työuransa Turunen on tehnyt yksityisessä asianajotoimistossa, KPMG-tilintarkastusyhtiössä sekä Turun yliopiston rehtorinvirastossa. Vain pari kuukautta sitten huippujuristiksi siteerattu Jyrki Järvilehdon asianajaja Juhani Ripatti vangittiin epäiltynä törkeästä rahanpesusta. Nyt poliisi epäilee lisäksi miehen sotkeutuneen huumesalakuljetusjoukkion rahojen kätkemiseen.

Tätä ennen tunnettu asianajaja, oikeustieteiden ja hallintotieteiden tohtori Zacharias Sundström pystyi luikertelemaan Helsingin hovioikeudessa ja kaatamaan syytteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Samalla kaatui kirjanpitorikossyyte. Sen sijaan törkeää veropetosta koskeva noin neljän kuukauden ehdollinen vankeustuomio pysyi.

Pari päivää sitten taas juristi oli otsikoissa ja pystyi näyttämään, mihin lainoppinut pystyy, kun hätä on riittävän suuri.  Oikeustieteen kandinaatti, AKT:n puheenjohtaja Timo Räty masinoi häirintäilmoituksen ja tutkintapyynnön tehneen AKT:n viestipäällikkö Hilkka Ahteelle potkut tavalla, mikä etsii vertaistaan.

Juristikavalkadi ei tunnu tyrehtyvän. Taas media pääsee näyttämään Arkadianmäen ryvettymisen. Kun vaalirahoituskähmintä on pikkuhiljaa hiljentynyt, niin tuntuu kovin ironiselta, että eduskunnan on oltava otsikoissa. Nyt tulee ilmi, että Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja, varatuomari Sampsa Kataja esiintyi tiistaina 20. joulukuuta selvästi humalassa eduskunnan täysistunnossa. Kataja myönsi nauttineensa alkoholia illan aikana.

Tältä pohjalta median tyhjien päivien täyte Teuvo Hakkarainen on päässyt hyvin nimekkääseen seuraan, kun päivästä toiseen esiintyy miten missäkin ja joutuu jatkuvasti huiputetuksi, kun löytää itsensä mm. moottoripyöräjengin kotiluolasta.

Näin tämä vallaton meno, etupäässä kansan rahoittamana, ei voi jatkua. Kun nykyinen presidentti, varatuomari hänkin, koetti eduskunnan puheenmiehen roolissa panna eduskunnan ruotuun, niin voi sitä äläkkää, mikä siitä syntyi. Kansanedustaja on lain yläpuolella, eikä mikään saa estää senaattorin työn kaikkivoipasuutta.

Meno maassa on villiä. Nyt tarvitaan jämäkkyyttä. Lakimiesliitto pankoon nousukkaat paimenensa kuriin. Puhemies Eero Heinäluoma ottakoon sen vallan, mikä eduskunnan puhemiehelle kuluu. Jos tämä ei onnistu, niin on huudettava presidentti Sauli Niinistö apuun, sanoi perustuslaki sitten mitä tahansa.