Virtaa riittää Pihlajavedellä

Tammikuun kaksi viimeistä viikkoa ovat olleet Suomessa sähköyhtiöille kaaosmaiset. Niin Vattenfall kuin Fortumkin ovat eläneet yötä-päivää hälytystilassa. Siitä huolimatta tuhannet taloudet ja kymmenettuhannet ihmiset eri puolilla maakuntia, etenkin Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla ovat olleet vailla sähköä. Jos olisi kesä, niin ongelma ei olisi katastrofaalinen, mutta nyt sydäntalvella korostuu elämämme riippuvuus sähköstä ja sen puuttuminen ei ulotu ongelmina vain kotitalouksiin, vaan koko yhteiskunta yskii, junat eivät kulje, veden jäätymisväärä uhkaa karjanhoitoa kodeista puhumattakaan.Tätä yhteiskunnan haavoittuvuutta olemme saaneet lukea päivittäin lehdistä ja katsella TV:stä, kun pelastuslaitokset toimivat veden jakajina, sosiaalipalvelutkin joutuvat kiertämään talosta taloon kysymässä, onko virtaa, onko vaikeuksia. Jopa armeijakin on hälytetty apuun.

Kovin raadollinen on tämä ihmiselon mieli. Kun Pihlajaveden elämä on ikääntynyttä, askel hiipunut, niin nyt me vain elämme kuin lintukodossa, meillä ei ole hätää, elämämme perustarpeet on varmistettu, maakuntien paniikki ei koske meitä, me olemme turvassa. Kiitos tästä lankeaa alueen sähkölaitokselle Koillis-Satakunnan Sähkölle, joka on elänyt etuajassa ja on pystynyt turvaamaan sähkön toimituksensa merkittävillä investoineilla, siirtämällä linjat kaatuvien puiden ulottumattomiin maanteiden varsille.

Nyt elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kertoo käynnistävänsä koko maata koskevat neuvottelut

energian saannin turvaamiseksi. Se on hienoa, mutta vähintään olisi kohtuullista, että ministeriö palkitsisi esim. Koillis-Satakunnan Sähkön innovaatiorahalla, kun yhtiö on elänyt etuajassa, ilman pakkoa ja suoriutunut tehtävästään erinomaisesti ja tehnyt sen, mitä muualla vasta nyt mietitään.

Kaiketikin yhdessä Koillis-Satakunnan Sähkön kanssa myös Keuruun Sähkö on omalla alueellaan oma-aloitteisesti näyttänyt ministeri Mauri Pekkariselle, että suunnitelma toimii. Ministeriö voisikin käyttää konsulttina Koillis-Satakunnan ja Keuruun Sähköä vietäessä oppia sähkön pörssiyhtiöille Vattenfallille ja Fortumille.

Kahden sähköfirman yhteistyön kautta on syntynyt vuoden 2010 aikana ainakin Haapamäeltä kohti Virtoja runkolinja, mitä lumen taakoittamat,  kaatuilevat ja taipuvat puut eivät pysty horjuttamaan. Erinomaista tilannearviota, ripeää toimintaa asiakkaiden hyväksi Koillis-Satakunnan ja Keuruun Sähkö OY:t.